Sing another song! Broadway Willy Mizner

Time started: 00:34


Op 16 Juli zag ik in de Menier Chocolate Factory in London het meest recente werk van Stephen Sondheim. Tijdens de drie dagen die we hadden ingeplande voor London was ik ziek maar de kaartjes voor Road Show had ik al enige tijd van te voren geboekt omdat ik niet het risico wilde lopen dat de show net als wij in London waren was uitverkocht.

De Menier Chocolate Factory is een klein theatertje maar juist daarom zit je middenin de voorstelling. Als je musicaltheater zo fantastisch vind vanwege grootse decors dan wordt je wellicht teleurgesteld in de Menier Chocolate Factory. Maar zoals ik in Nederland vaak veel mooiere voorstellingen zie in M-Lab dan in de grote schouwburgen, is Road Show in de Menier Chocolate Factory één van de mooiste voorstellingen die ik in London zag.

Blij verrast was ik toen ik Jon Robyns herkende in de cast (hij speelt Hollis Bessemer in Road Show). Eerder zag ik hem als o.a. Princeton in Avenue Q en op de liveregistratie van Chess in Concert. Ook David Bedella zag ik in die opname (in de rol van Molokov). In Road Show speelt David Willy Mizner en ik kan niet anders zeggen dat hij er op een wonderlijke manier in slaagt je altijd te ontroeren, zij het als speels klein jongetje, als de succesvolle klaploper, de volwassen zoon die net zijn moeder heeft verloren of zelfs als de man die na zijn dood zijn leven overdenkt. Als Molokov was hij de manipulatieve secondant en in 2006/2007 (en bij de herneming vorig seizoen) was hij nog te zien als de travestiet Frank 'n Furter in The Rocky Horror Show. Ook dat heb ik (in 2006) toevallig mogen aanschouwen en ik kan slechts bewondering hebben voor deze vakman (al was het alleen maar omdat hij op 53 jarige leeftijd in staat is een jongetje neer te zetten van niet ouder dan 10). Met zijn minstens zo aandoenlijke broer Addison (gespeelt door Michael Jibson) trekt hij er eind 19de eeuw na de dood van hun vader op uit om geld te gaan verdienen. In eerste instantie doen zij een poging om goud te vinden in Alaska maar als als Willy voor een boodschap naar het dichtstbijzijnde dorp gaat wordt hij verleid tot een potje pokeren. Hij vergokt een hoop geld van hun moeder maar wanneer Addison een kijkje komt nemen omdat hij het wachten op Willy beu is blijkt hij de saloon te hebben gewonnen. Addison denkt hierop aan de woorden die hun vader sprak en is bang zijn leven te verdoen met can can danseressen, drank en gokken. Daarom neemt hij het geld dat nog over is af van zijn broer en trekt de wereld over. Hij investeert in verschillende projecten maar weet het voor elkaar te krijgen om vrijwel al het geld te verkwisten aan souvenirs en bedrijven die met rampspoed worden overspoelt. Dan ontmoet hij Hollis Bessemer en bedenkt hij dat hij architect zal worden.


Foto's uit de musical Road Show. Op de twee bovenste foto's: David Bedella en Michael Jibson.
Links op de voorgrond: Jon Robyns en Michael Jibson.


De broertjes Mizner hebben echt bestaan en in Palm Beach staat nog een groot aantal van de kolossale bouwwerken die Addison Mizner ontwierp. Willy Mizner staat tegenwoordig vooral bekend als zakenman, gokker, manager van boksers en toneel- en filmscriptschrijver. Ook is hij bekend om zijn anekdotes en uitspraken. 1 van mijn favorieten is: "Copy from one, it's plagiarism; copy from two, it's research." 

Road Show is nog te zien tot en met 17 september 2011. Kaarten zijn te bestellen op de website van de Menier Chocolate Factory (waar je overigens ook heerlijk kunt eten voor of na de voorstelling, en dat voor een redelijk zachte prijs) www.menierchocolatefactory.com.


Time ended: 13:02
Listening: Old Friends - Merrily We Roll Along

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...