Saturday night at the movies

Time started: 13.02
Listening: Luisterboek The Cherry Orchard (Anton Tsjechov) van LibriVox recordings


Bij Blokker bestelde ik vorige week 5 nieuwe DVD's, te weten Lost in Austen, Dorian Grey, From Time to Time, Harry Potter and the Half-Blood Prince en The Duchess.


Lost in Austen (4 DVD box)
€6,99


In Lost in Austen wordt Amanda Price, terwijl ze voor de 100ste keer Pride and Prejudice leest, opgeschikt door een bezoek van Elisabeth Bennet (hoofdpersoon in Jane Austen's Pride and Prejudice) die door een deur in haar badkamer haar leven binnen stapt. Via diezelfde deur kan Amanda zo het 19de eeuwse Longbourne binnen stappen. Ze is slechts van plan even een kijkje te nemen tot dat de deur dicht valt en niet meer lijkt te kunnen openen. Amanda ziet het als haar taak om, ondanks dat Elisabeth is achtergebleven in het heden, er voor te zorgen dat het plot van haar favoriete boek niet verandert. Maar als Mr. Bingley voor Amanda valt en Jane daarom het huwelijksaanzoek van Mr. Collins aanvaart lijkt het romantische slot van Pride and Prejudice voor goed verdwenen.

Als fan van kostuumdrama's en van Pride and Prejudice in het bijzonder vond ik de vier delige serie erg vermakelijk. Sommige verwijzingen naar de BBC verfilming van P&P uit 1992 zullen misschien niet helemaal overkomen bij de Nederlandse kijker. In de UK ontstond een ontzettende hype rondom Colin Firth die de mannelijke hoofdrol speelde en sindsien door de vrouwelijke bevolking werd beschouwd als een sexsymbool. Maar in Nederland was die hype er niet en dat was bijvoorbeeld ook te merken aan Nederlandse reacties op Bridget Jones' Diary. Maar net als Bridget Jones' Diary is Lost in Austen ook erg romantisch en grappig zonder Britse achtergrond.


Dorian Grey
€9,99

Al maanden staat dit bericht klaar om posten maar nog steeds heb ik Dorian Grey niet kunnen zien. Daarom plaats ik nu, bij gebrek aan eigen ervaring, de tekst die achter op de DVD staat:
"De jonge Dorian Grey (Ben Barnes) wordt opgenomen onder de vleugels van Lord Henry Wotton (Colin Firth) die hem kennis laat maken met de dubieuze genoegens van het leven in Londen. Wanneer Dorian een ongelofelijk realistisch portret van zichzelf ziet, zweert hij alles te doen wat nodig is om de rest van het leven er zo jong en knap uit te zien als op het schilderij. Zijn nieuwe levensstijl krijgt al snel veel aandacht en Dorian ziet zichzelf steeds verder wegglijden in een extravagante wereld van zonden en seks. Door zijn slechte gedrag wordt hij gedwongen het land te ontvluchten. Als hij 25 jaar later terugkeert ziet hij er, tot verrassing van zijn oude vrienden, precies hetzelfde uit. Het schilderij heeft daarentegen monsterlijke vormen aangenomen. Lukt het Dorian, om achtervolgd door paranoia en angst, te ontsnappen aan zijn leven en vindt hij eindelijk liefde en verlossing?"

Dorian Grey speelt zich af in 19de eeuws Engeland en is gebaseerd Oscar Wilde's roman The Picture of Dorian Grey.


From Time to Time
€4,99
From Time to Time is gebaseerd op Lucy M. Boston's boek The Chimneys of Green Knowe. De film is het Engelse speelfilmdebuut van Carice van Houten. Opvallend is dat Carice op de DVD voor de Nederlandse markt de plaats naast Maggie Smith inneemt. Het jongetje op de voorgrond is op de Nederlandse hoezen met haar van plaats geruild. In 1944 wordt een jongen naar zijn oma op het platteland gestuurd in verband met de gevaren van de oorlog. Zijn oma bewoond een landhuis en al snel ontdekt de jongen dat geesten in het huis hem een verhaal willen vertellen. In tegenstelling tot wat je zou denken is dit geen horrorfilm. De geesten hebben geen kwaad in de zin. Ze tonen hem enkel stukjes uit de geschiedenis van het huis en vragen soms om zijn hulp.

Ondanks dat de cast wordt aangevoerd door ras acteurs als Maggie Smith en Timothy Spall (beide o.a. ook te zien in de Harry Potter films) lijken de makers te hebben gekampt met een klein budget. Special effects komen wat goedkoop over en ook qua regie leek er sprake van tijdgebrek aangezien ik Carice van Houten menigmaal (lees: altijd) overtuigender heb zien acteren.
Het verhaal is desalniettemin zeer spannend. Het slot stelt welliswaar een beetje teleur maar de reis er naar toe is zeker het bekijken van de film waard. Al was het maar omdat het leuk is om Carice van Houten eens in een kostuumdrama te zien (haar karakter is een vorige bewoner van het landhuis die in de 19de eeuw haar juwelen verloor tijdens een verwoestende brand).


Harry Potter and the Half-Blood Prince
€9,99


Na het zien van Harry Potter and the Order of the Phoenix (mijns inziens met stip de slechtste Harry Potter film ooit gemaakt) kon HP and the Half-Blood Prince onmogelijk nog meer tegenvallen. Misschien had ik alle hoop wel opgegeven op een goede HP film en was dat de reden waarom ik deze film behoorlijk goed te pruimen vond. Ik moet zeggen dat ik de dood van 1 van de belangrijkste hoofdpersonen duidelijk hartverscheurender ervoer tijdens het lezen. Maar men had duidelijk zijn best gedaan en scène waarin een groep mensen zijn toverstokjes als kaarsjes laat branden gaf me zelfs een brok in mijn keel. Toch; van de boekenserie heb ik het meest genoten van boek 3, HP en de gevangene van Azkaban en dit deel (6). Waarbij deel 6 net iets meer voorsprong heeft vanwege het zo prachtig beschreven einde en de grotere politieke lading. Dit boek is echter niet beter in beeld gebracht dan boek 3. Dat vind ik toch een beetje getuigen van een incapabele regisseur als je bedenkt dat boek 3 over jongere kinderen gaat en daarmee ook nog net iets minder diepgang, duisternis en politiek in zich draagt.


The Duchess
€5,99
The Duchess portretteert Georgiana Spencer (Keira Knightley) vanaf haar huwelijk met de Duke of Devonshire genaamd William Cavendish, waardoor zij de Duchess of Devonshire werd. Ze voelt zich eenzaam in haar liefdeloze huwelijk met haar afstandelijk echtgenoot (Ralph Fiennes) en is blij om een vriendin te vinden in Bess Foster (Hayley Atwell). Bess wordt mishandelt door haar man en Georgiana probeert haar in bescherming te nemen. William krijgt daarop een relatie met Bess, zijn zoveelste buitenechtelijke relatie. Georgiana stemt erin toe om met zowel haar man als zijn minnares in één huis te wonen en ze voedt de dochter die William eerder bij een dienstmeid verwekte op alsof het haar eigen dochter is. Desondanks verbied William haar om haar relatie met Charles Grey (2nd Earl Grey, de man die z'n naam aan de bekende thee gaf) voort te zetten. Het buitenechtelijke kind dat zij ter wereld brengt moet ze gedwongen afstaan aan de ouders van Charles.

Ondanks haar ongelukkige familie leven wordt ze gezien als een stijlicoon en staat ze bekend als een politiek geëngageerde vrouw omdat ze campagne liep voor The Whig Party.


Links: Georgiana Cavendish door Joshua Reynolds (1775)
Midden: Georgiana Cavendish door Thomas Gainsborough (1787)
Rechts: Elizabeth 'Bess' Foster door Joshua Reynolds (1787)             Time ended: 14.31

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...