Once Upon a December

Time started: 15.55
Listening: Satan Takes a Holiday - Jack Malmsten

De tradities van kerstkaartjes en kerstcadeautjes zijn ontstaan in de victoriaanse tijd. Eerst waren dit cadeautjes die eenvoudig te maken waren, later kwamen er speelgoed winkels en met de groeiende populariteit van de warenhuizen in het midden van de 19de eeuw werden de cadeaus exorbitanter. Eén van de favoriete cadeautjes in victoriaans Engeland waren de Toy Theatres. Papieren miniatuur theaters compleet met decors en poppetjes.

De BBC heeft naar aanleiding van het programma Victorian Christmas een gratis Toy Theatre uitgegeven. Het is een echt victoriaans Pollock's To Theatre. Pollock werd beroemd met zijn miniatuur theatertjes en was de laatste printer van Toy Theatres. Instructies om dit theater in elkaar te zetten staan in het bestand maar zijn uitgebreider te vinden op deze pagina van de BBC.


         Cinderella Toy Theatre             |           Trentsensky Toy Theatre          |            English Toy Theatre 1850Een ander gratis te downloaden Toy Theatre is hier te vinden. De meeste onderdelen zijn hiervan zelf in te kleuren. Het is een Toy Theatre voor de productie Miller Maid en bevat het decor, de poppetjes en zelfs het script. Het theatertje (inclusief orkestbak) zelf is hier te downloaden.


Ten slotte een Frans Petit Théatre dat hier te downloaden is.
Bij Le Petit Tom is een catwalk Toy Theatre te koop. Op amazon.co.uk zijn Toy Theatres te koop van o.a. De notenkraker, Peter Pan, De schone slaapster, Sneewwitje, Dracula, De tovenaar van Oz, Assepoester (waarschijnlijk die op de eerste afbeelding in deze blog) en Het zwanenmeer.


Catwalk Toy Theatre


Detail van catwalk Toy Theatre


In Nederland heeft het Toy Theatre nooit echt populariteit gekend maar toch was er recentelijk een Toy Theatre te vinden in elke plaatselijk HEMA. Een heus Jip en Janneke theater met een winter tafereel.


Jip en Janneke Toy Theatre uitgebracht n.a.v. Jip en Janneke de mjoeziekul.
Te koop bij de HEMA.


Een letterlijk Toy Theatre: Cookie Dolls via Twopence Coloured  


Het Engelse Benjamin Pollocks Toyshop verkoopt nog Toy Theatres. Mocht je geen zin hebben in knip en eventueel plak werk dan kan je voor €3,99 ook aan de slag met de Pollock's Toy Theatre iPad app.


Pollock's Toy Theatre iPad app


In de zomer speelt Phoenix Papieren Theater voorstellingen met een 100 jaar oud papieren theater. De voorstellingen vinden plaats in Utrecht.


Phoenix Papieren Theater


Scènebeeld uit de voorstelling Hans en GrietjeTime ended: 17.25
Listening: Boogie Woogie Bugle Boy - The Andrews SistersNo comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...