Watching: Kiss Kiss Bang Bang
Als onderdeel van het Dancing on the Edge festival zag ik de voorstelling Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran. Deze recensie is eerder gepubliceerd op de review website 8 weekly.
Sabri Saad Al Hamus en Tim Linde in Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran |
De voorstelling Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran is een toneelbewerking van de roman van Eric-Emmanuel Schmitt. Dit prachtige verhaal is inmiddels een geliefde titel op de boekenlijst van middelbare scholieren. Het boek kwam uit in 1999 en in 2003 volgde een verfilming. Nu er ook een theatervoorstelling - van Theatergroep DNA - is, kan eenieder voor een eerste kennismaking met deze mooie vertelling kiezen uit zijn favoriete medium; theater, film of literatuur.
In het Parijs van de jaren zestig leidt de twaalfjarige Joodse Mozes (door Ibrahim Momo genoemd) een eenzaam bestaan. Zijn moeder is vlak na zijn geboorte vertrokken en zijn vader communiceert alleen met Momo door hem te commanderen. Momo kookt voor zijn vader, doet het huishouden en koopt de boodschappen bij de winkel van de islamitische meneer Ibrahim. Van zijn vader krijgt Momo te weinig geld en daarom steelt hij ook conservenblikken uit de winkel. De jongen en de winkelier raken aan de praat en er ontstaat een vriendschap die ontaardt in een vader-zoonrelatie.
Schrijnend aan dit verhaal is de boodschap die het uitdraagt. Vandaag de dag, twaalf jaar na het verschijnen van de roman, zijn religieuze bevolkingsgroepen niet dichter naar elkaar toe gegroeid, zoals het verhaal probeert te stimuleren, maar juist nog verder van elkaar af komen te staan. Wat opvalt zijn de uitspraken die zich afzetten tegen het denken in hokjes. De hoofdpersonages zijn herhaaldelijk bezig te ontkennen wat hen van buitenaf wordt opgelegd. Zo wil Mozes de bijnaam Momo in eerste instantie niet accepteren. Als zijn moeder naar hem op zoek is ontkent Momo dat hij haar zoon is en Ibrahim geeft aan geen Arabier te zijn. Wat de voorstelling daarmee vooral duidelijk lijkt te maken is dat het denken in hokjes maakt dat mensen vooroordelen hebben en zo vriendschap in de weg staat.
Tim Linde en Saar Vandenberghe in Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran |
Sabri Saad El Hamus zet op een ontroerende manier de wijze maar even zo goed menselijke meneer Ibrahim neer. Ook Saar Vandenberghe weet te raken in haar verscheidene rollen. Matthijs Vos, die verantwoordelijk is voor de muziek, mag niet ongenoemd blijven. Zijn muziek bepaalt in hoge mate de sfeer en is daarom een belangrijke ‘speler’ in deze toneelbewerking.
De ‘maar’ van deze voorstelling schuilt in de acteur die de rol van Momo gestalte geeft. De 21-jarige Tim Linde speelt de rol van de 12-jarige jongen. Zijn jonge leeftijd lijkt vooral tot uiting te moeten komen in slordigheid: onverzorgde kleding en een nonchalante tekstbehandeling. Veel teksten komen daarom op dezelfde vlakke manier over het voetlicht en dit maakt de jonge acteur ongeloofwaardig. Desalniettemin is het een verrijking om kennis te maken met de geschiedenis van meneer Ibrahim en Momo. De voorstelling is daarom, in het bijzonder voor mensen die dit werk van Schmitt nog niet kennen, zeker een aanrader.
Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran is t/m 29 februari 2012 te zien in diverse theaters in Nederland.
Time ended: 20.59
Watching: How I Met Your Mother
No comments:
Post a Comment