Just a silhouette to you

Time started: 15.46
Listening: My Favorite Things - OST The Sound of Music


Na het in de victoriaanse tijd ontstane Toy theatre is het nu tijd voor een andere victoriaanse vorm van bezigheidstherapie: silhouetten knippen.


Via: The Graphics Fairy


Het maken van silhouetten, tekenen en knippen, begon in de 18de eeuw. Hoewel er in vroege beschavingen afbeeldingen werden gemaakt waar de latere silhouetten zeker van zijn afgeleid. De oude Grieken spraken over skiagraphia (vrij te vertalen als 'schaduw schilderingen'). Het eerste silhouet zou stammen uit omstreeks 600 voor Chr. Dit betrof een silhouet dat werd gemaakt door een vrouw die een aandenken maakte van haar geliefde. Nadien heeft het silhouet veelal als doel gehad om iemand te herinneren.


Via: The Graphics Fairy


In Engeland werd het silhouet populair aan het begin van de 18de eeuw. De silhouetten werden vernoemd naar de Fransman Etienne de Silhouette, die leefde van 1709 tot 1767. Hij was een amateur kunstenaar die profielen tekende.

In het boek Silhouettes, The Art of The Shadow van Emma Rutherford kun je lezen over de geschiedenis van het silhouet. Daarnaast staat het boek vol met prachtige afbeeldingen van silhouetten. Omdat het een behoorlijk groot boek is konden de afbeeldingen groot worden afgedrukt en zijn de details van de silhouetten heel goed te zien.


Emma Rutherford's boek Silhouettes. Met en zonder stofomslag.


Omdat er maar één afbeelding is overgeleverd van schrijfster Jane Austen is het silhouet dat van haar zou zijn gemaakt  een afbeelding geworden waar meer waarde aan wordt gehecht. Dit terwijl nooit duidelijk is geworden of het silhouet daadwerkelijk van Austen's beeltenis is afgeleid. Er zijn twee boeken uitgegeven waarin Jane Austen wordt verbonden aan silhouet kunst. Namelijk Life in the Country. Waarin silhouetten staan afgebeeld die werden vervaardigd door haar neef James Edward Austen-Leigh in combinatie met citaten van Jane Austen.


Jane Austen's
silhouet


Het tweede boek werd uitgegeven 1975 ter gelegenheid van de geboortedag van Austen (die op dat moment 200 jaar geleden was). In een limited edition van maar 2000 uitgaven werd het boek Shades of Jane Austen uitgebracht. Het boek is daarom alleen tweedehands te verkrijgen maar desondanks liggen de prijzen ver uiteen. Zo wordt er op de website van De Slechte een exemplaar van 75 euro aangeboden terwijl ik zelf 27 pond (incl. verzendkosten 31 pond) betaalde via een verkoper op amazon.co.uk.

Op de blog American Silhouettes is een uitgebreide collectie en veel informatie te vinden over silhouetten. 


Één van de silhouetten op American Silhouettes


Wilhelm Staehle en Olly Moss zijn beide voorbeelden van moderne kunstenaars die de silhouetknippen beoefenen. De silhouetten van Wilhelm Staehle zijn te vinden op zijn website Silhouette Masterpiece Theatre


Silhouetten van Wilhelm Staehle 


Silhouetten van Wilhelm Staehle


Silhouet van Wilhelm Staehle
Otest
tekst
Olly Moss heeft zich gespecialiseerd in beroemde silhouetten, van filmsterren maar vooral ook bekende tekenfilm figuren. Meer werk is te vinden op zijn site.


Silhouetten van Olly Moss
Via: Olly Moss Paper Cuts


Silhouet van Olly Moss


Silhouetten van Olly Moss
test
tekst
Pavel Sidorenko Design verkoopt klokken die gemaakt zijn van vinyl. Door uitsnijdingen van een plaat ontstaat een silhouet van bijvoorbeeld een theepot, een spookhuis of de skyline van Wenen, Tallinn of Sydney.  De koper kan zelf kiezen uit vintage of minimal wijzers.
Karl Johnson knipt silhouetten en door hem een foto te sturen kun je een silhouet bestellen van jezelf of iemand anders.
De Nederlandse Madame Silhouette knipt een portret al voor 15 euro. Ze is ook in te huren om op evenementen live silhouetten te knippen van gasten. 


Time ended: 17.45No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...