We're here in this beautiful theatre

Time started: 16.52
Listening: Stay Awake - OST Mary Poppins


Tijdens mijn laatste verblijf in Londen speelde Cirque du Soleil voorstellingen van TOTEM in The Royal Albert Hall. Ik wou een tijd lang al graag eens een voorstelling zien in dit prachtige theater, dus dit was een prachtige mogelijkheid. Eerder zag ik Alegria van Cirque du Soleil en die voorstelling maakte grote indruk, mijn verwachtingen waren dus heel erg hoog.


Beelden uit Cirque du Soleil's TOTEM


Onze plaatsen leken niet al te best maar bij aankomst bleek dat alles mee te vallen. The Royal Albert Hall is gebouwd als een arena en daar zijn de voorstellingen van Cirque du Soleil zeer geschrikt voor.
De acts in TOTEM zijn adembenemend. Vanaf onze plaats, waarbij we nog net iets hoger zaten dan waar de trapeze acts zich af speelde, hadden we weliswaar alleen bovenaanzicht maar we hadden wel heel goed zicht op alle trapeze artiesten. Het decor heeft ook een ongekend niveau. Door projecties op de vloer worden steeds andere omgevingen gecreëerd. Omdat de projecties reageren op bewegingen wordt het getoonde levensecht. Zo ontstaan er rimpels in het water als een performer zich verplaatst maar ook wordt een aantal maal de illusie geschapen dat personages verdwijnen of verschijnen vanuit de projectie.
Het enige minpunt ten opzichte van Alegria was voor mij dat er nog minder een verhaallijn in de voorstelling te ontdekken is. Niet dat de voorstelling dit per se nodig heeft, maar het heeft mijn persoonlijke voorkeur.


Via


De Royal Albert Hall werd gebouwd tussen 1867 en 1871 en werd verklaard tot een monument voor Prins Albert. Niet alleen het mooie gebouw zelf maakt indruk. Ook het aantal mensen dat in de zaal een voorstelling kan zien is gezien de nog vrij geringe omvang van het gebouw verbluffend, namelijk 5250 (Carré heeft bijvoorbeeld plaats voor 1756, het World Forum Theater 2161 en in de Heineken Music Hall kunnen in theateropstelling 3600 mensen zitten). Maar de geschiedenis van de zaal is misschien nog wel het opmerkelijkst.

- Zo dirigeerde Verdi en Wagner in de Royal Albert Hall de eerste vertoningen hun eigen opera's in Engeland.

- Het originele plan was dat het theater 30.000 mensen kon huisvesten maar vanuit financiële en praktische overwegingen werd dat plan gewijzigd naar 7000. Inmiddels is dit aantal nog maar 5250.

- In de zaal werden toespraken gegeven door mensen als Winston Churchill, Nelson Mandela, de Dalai Lama, Bill Clinton en Albert Einstein.

- Rachmaniov speelde er zijn eigen composities en ook Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, The Beatles, The von Trapp Family Singers, Shirley Bassey, Luciano Pavarotti, The Who en Robbie Williams traden op het wereldberoemde theater.

- Alfred Hitchcock nam in the Hall scènes op voor de film The Man Who Knew Too Much met Doris Day.

- Tot 1957 werden door de Central School of Speech and Drama lessen verzorgt in het theater. Zo kregen o.a. Laurence Olivier, Vanessa Redgrave en Judi Dench les the Hall.

- In 1968 werd het Eurovisie Songfestival uitgezonden vanuit the Hall.

- Muhammad Ali boxte er in 1971. Ook vonden er marathons, tenniswedstrijden, het wereldkampioenschap squash en andere sportevenementen plaats. In 1984 werd er voor het eerst een ijsbaan gemaakt in de arena. Na het event werd het ijs in stukken gehakt en in de Thames gedumpt.


The Royal Albert Hall in 1895


The Royal Albert Hall van binnen


Time ended: 18:40
Listening: Once upon a Time - Brooklyn - 2004 Broadway Cast

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...