Marie et Macarons

Time started: 15.35
Listening: Andrews Sisters - Nice work if you can get it


In februari zond BBC 2 een drama-documentaire uit over Versailles en zijn bewoners. Naar aanleiding van deze documentaire groeide de behoefte om zelf het paleis te bezoeken.

Vanwege de lange wachtrij (was het naief om te denken dat er geen rij staat voor een bezoek van één van de wereldwonderen?) besloten we het paleis in eerste instantie over te slaan en te beginnen met een wandeling door de tuin en het Landgoed van Marie-Antoinette te bezoeken. Dit landgoed werd vóór Marie-Antoinette bewoond door Madame de Pompadour (maîtresse van Lodewijk XV). Zij was degene die opdracht gaf om het paleisje te laten bouwen. Marie-Antoinette liet het grondig verbouwen en het zijn veelal haar aanpassingen die in het huidige Petit Trianon te zien zijn. Ook zagen we een glimp (want de slecht verlichte ruimte is alleen door een ruit te bezichtigen) van het Grand Theatre. Een prachtig (en hoewel de naam anders doet vermoeden) klein theatertje waar een aantal decorwanden permanent op het podium staan opgesteld. Bezoekers mogen het theater wel binnen gaan maar alleen tijdens rondleidingen (alleen dat al zou een tweede bezoek zeker waard zijn).
Links: trapleuning met de initialen van Marie-Antoinette
Rechts: Muziekkamer in Petit Trianon


Uiteraard bezochten we het paleis (inclusief de wereldberoemde spiegelzaal) zelf ook en zagen we de appartementen van de dauphin en dauphine (de kroonprins en zijn vrouw). Tijdens het uitbreken van de Franse revolutie werden de apartementen bewoond door de troonopvolger Louis de XVII en zijn zus Madame Royale.


De spiegelzaal


Boven: in de appartementen van de dauphin en dauphine
Onder: in één van de kamers van de koning (en het uitzicht)


In de kamer waar momenteel de plafondschilderingen worden gerestaureerd bestaat de schildering uit mensen die stiekem naar binnen gluren.


Links boven: schilderij van de kroning van Napoleon
Rechts onder: de Ladurée winkel in Versailles


In Versailles bevind zich een winkel van Ladurée, de beroemde patisserie die gespecialiseerd is in macarons. De uitgelezen kans om de populaire koekjes eindelijk eens te proeven. Ladurée schijnt de beste te zijn dus mijn verwachtingen waren hoog. Deze kelderde direct toen bleek dat de delicatesse momenteel niet in de gebruikelijke luxe verpakking werd verkocht. Het mooie doosje was tijdelijk vervangen door een doosje dat volgekliedert is met tekeningen van macarons en Hello Kitty portretjes.
Helaas. Maar de heerlijkheid in de gedegradeerde verpakking maakte dat geheel goed. Wij hebben kunnen genieten van de smaken: chocolade, pistache, vanillie, sinaasappel met chocolade, caramel en rozen melange.
We sloten de dag af met een heerlijke pasta en een café gourmand bij de Italiaan in de Rue du Marché in Versailles.
Time ended: 23.44
Watching: Sam Sam

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...