Tick Tick Boom!

Sunday, March 9th, 2014


 photo PosterTTB_zps35ae1b2c.jpg


Gister was ik bij de laatste voorpremière (vanmiddag was de première) van Tick Tick Boom! van de nieuwe producent Tresore Producties. Tick Tick Boom! is een kleine musical geschreven door Jonathan Larson (bekend van de musical Rent). De musical is voor een groot deel autobiografisch.

Jonathan (John Vooijs) is een veelbelovend componist, in zijn eigen woorden: hij heeft dus nog niks bereikt. Maar volgende week wordt hij 30 en hij hoort de klok tikken. Hij heeft een relatie met Suzan (Renée van Wegberg). Hij houdt van haar maar van haar toekomstbeeld om naar Tilburg te verhuizen en daar een gezin te gaan stichten moet hij nog even niets weten. Deze week is de workshop van de rockmusical die hij schreef maar zijn huisgenoot en beste vriend Michael (Sander van Voorst tot Voorst) zeurt alleen maar aan zijn kop dat hij moet komen solliciteren bij het reclamebureau waar Michael sinds een paar jaar werkt. Michael was eerst acteur en Susan is een danseres die nu vooral lesgeeft aan talentloze kinderen. Jonathan kan er niet in mee gaan om het kunstenaarsleven op te geven voor een stabieler of luxer bestaan en stort zich daarom volledig op de workshop. 

John Vooys in de rol van Jonathan lijkt in eerste instantie minder overtuigend dan zijn medespelers. Echter, hij speelt ook een vertellersrol en deze constante switches maken hem iets minder geloofwaardig dan de rest. Dit is echter niet te wijten aan het kunnen van Vooijs maar eerder aan de vorm waar je als publiek even aan moet wennen. De drie castleden bespelen af en toe ook een instrument en de bandleden zijn in een aantal scènes te zien als ensembleleden. De muzikanten lijken nu en dan wat onwennig in hun nieuwe rol van ensemblelid. Maar deze dubbele rol is toch vooral grappig en aangenaam. 

Het komische hoogtepunt wordt bereikt tijdens de parodie op het lied 'Sunday' uit Stephen Sondheim's Sunday in the Park with George. Ik kende het nummer al van het Amerikaanse castalbum maar door de ontzettend komische regie heb ik echt dubbel gelegen tijdens dit lied. Uiteraard is een parodie vooral grappig als je kent wat er geparodieerd wordt. Voor wie Sunday in the Park with George niet kent, bekijk 1 van DVD's van de voorstelling voor je naar Tick Tick Boom! gaat. 

Sommige liedjes in Tick Tick Boom! lijken nogal uit de lucht te komen gevallen. 'Doorknoopjurk', 'Suiker' en eigenlijk ook mijn lievelingsnummers 'Therapie' en 'Zondag' zijn veelal grappig maar lijken geschreven te zijn buiten de context van het verhaal van Tick Tick Boom!. Ze worden daarentegen zo overtuigend gebracht dat het ontbreken van noodzaak er eigenlijk niet meer toe doet.

Bovenal heb al ik enorm genoten van Tick Tick Boom!. De voorstelling is uitzonderlijk vakkundig uitgevoerd. Twee jaar geleden werd de voorstelling aangekondigd en de goede voorbereiding is er aan af te zien. De kwaliteit uit zich onder andere in het schitterende decor en de uitmuntende cast maar, buiten de kleine onvolkomenheidjes van het werk zelf, is eigenlijk alles perfect aan deze productie. Ga dit zien! 

Tick Tick Boom! is nog tot en met 3 mei te zien in vele theaters in het land. Klik hier (en dan doorklikken naar kaartverkoop) voor de volledige speellijst.


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...