Little Voice

Saturday, April 26st, 2014

In Little Voice draait het verhaal om het schuchtere meisje Mus (Suzan Seegers). Of beter gezegd: bij Mus thuis draait alles om haar moeder Marie (Ellen Pieters). Met haar ordinaire grote mond maakt ze dat haar vriendin Nellie (Wivineke van Groningen) een vrouw van weinig woorden is in haar bijzijn en dat Mus een teruggetrokken leven leidt op haar kamertje. Mus luistert op haar kamertje naar de platen die haar overleden vader haar naliet. Ze bieden haar afleiding, houden de herinnering aan haar vader levendig en wanneer ze boos is, omdat haar moeder de zoveelste onbekende kerel mee naar huis heeft genomen, laat ze dat weten door haar pick-up extra hard te zetten. 

Regelmatig slaan de stoppen in het huis door en dan is te horen dat Mus de liedjes op de platen van haar vader perfect kan imiteren. Tijdens één van deze "black-outs" heeft moeder Marie een man mee naar huis genomen die aan de weg timmert als impresario. Deze Ed Desmet (Han Oldings) denkt de jackpot gewonnen te hebben wanneer hij Mus hoort zingen. Mus moet er niet aan denken om op te treden en de situatie wordt alleen maar schrijnender wanneer ze gedwongen wordt om op te treden. Net voor de situatie escaleert komt er gelukkig een lichtpuntje in haar leven binnenwandelen. De verlegen Wim is net iets minder schuchter dan Mus en hij doet z'n uiterste best om bij haar in de buurt te komen.

Little Voice is grappig, aandoenlijk, treurig, prachtig, schijnend en fenomenaal tegelijk. De tekst en situatie zijn door Jules Deelder treffend vertaald en verplaatst naar Nederland. Het decor is prettig om naar te kijken, het is ingenieus, interessant (en enorm gedetailleerd) en zelfs grappig.


Foto: Ben van Duin. V.l.n.r: Michael de Vriend, Suzan Seegers en Wivineke van Groningen
N.b.: Wivineke van Groningen (rechts onder) draagt hier een volledig ander kostuum
dan in de voorstelling die ik zag.


De cast is volledig op elkaar ingespeeld en, hoewel de karakters typetjes zijn, is al het gespeelde erg overtuigend neergezet. Alleen Nellie (een actrice in een dikmaakpak) is bijna een stripfiguur. Complimenten voor Wivineke van Groningen's komische timing, ze is vaak erg grappig. Maar Nellie is ook een typetje dat het moet hebben van platte en beledigende humor. Ze is dik, seksueel gefrustreerd en een tikje sociaal gestoord. Nou is niemand "normaal" en dat geldt ook voor alle personages in Little Voice maar zoals Nellie wordt neergezet is wel echt beledigend. Sommige "grappige" momenten zijn eerder triest dan grappig. Maar door de timing en wijze van regie wordt er toch uitvoerig om gelachen. Het past ook wel in het milieu waarin Mus is opgegroeid maar dat maakt het lachen alleen maar triester. Buiten deze kleine mindere momenten is Little Voice een ontzettend goede, veelzijdige en heerlijke voorstelling. De vele kanten van Suzan Seegers' stem alleen al maken een bezoek meer dan waard en de bezoeker krijgt nog zo veel meer. Little Voice is één van de betere voorstellingen dit theaterseizoen dus mis het niet!

Little Voice is tot en met 14 mei nog 14x te zien in verschillende theaters in Nederland. Klik hier voor de volledige speellijst.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...