And it's just another story caught up in another photograph I found

Time started: 22:30
Watching: Mission Impossible


Op Ebay wist ik het boekje Sisis Schönheiten album te bemachtigen. Een boekje met wat achtergrondinformatie maar vooral afbeeldingen uit één van de Carte de Visite verzamelalbums van Keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Door zowel Keizerin Elisabeth als het verzamelen van Carte de Viste  heb ik al vele jaren gefascineerd en begrijpelijkerwijs vond ik een combinatie helemaal interessant.
Carte de Visite was de eerste fototechniek waarbij het voor het grootste deel van de bevolking mogelijk werd om een portret te laten maken. Al snel werd het sparen van de kleine kaartjes een populaire bezigheid en werden er zelfs vele speciale albums geproduceerd om de kaartjes in te bewaren. Zeker ook in hoge kringen was het sparen van de foto's zeer in trek en zo ook aan het Weense hof ten tijde van Keizerin Elisabeth.

Toen ik het boekje ontvangen had las ik dat er nog drie anderen verzamelalbums van Elisabeth waren uitgegeven in dezelfde serie. Via een Duits antiquariaat (leven het internet!) heb ik ook de andere boekjes kunnen bemachtigen: Sisis Familien album, Sisis Künstler album en Sisis Fürsten Album (jep, het laatste album in de serie is plots met een hoofdletter).
Uit: Sisis Familien AlbumUit: Sisis Schönheiten album
In Londen was het, op het moment dat Elisabeth de foto's uit Londen ontving, blijkbaar populair om in een huiselijke sfeer te worden gefotografeerd zoals te zien is op deze vier foto's uit de categorie Schönheiten aus London.
Uit: Sisis Künstler album
Uit: Sisis Fürsten Album


In menig Carte de Visite album waren ook andersoortige afbeeldingen te vinden. Foto's van landschappen, kerken en tekeningen zoals bidprentjes maar ook bijvoorbeeld van bekende personen zoals hierboven in de middelste Carte de Viste de vier moeders van Napoleon te zien zijn. 
De foto rechts toont het Keizerlijke paar Maximiliaan en Charlotte van Mexico. Charlotte zag Elisabeth als de schuldige van het vertrek van haar man naar Mexico (Maximiliaan werd daar geëxecuteerd). Toch heeft Charlotte een plaats in drie van de albums. 
Naamgenoten van Beatrix en Elisabeth. Niet alleen werden kinderen in de 19de eeuw vaker naar familie vernoemd ook waren de Europese koningshuizen familie van elkaar omdat een huwelijk met iemand uit een andere koninklijke familie betekende dat er een bondgenootschap werd gecreëerd. Dit bracht met zich mee dat neven en nichten met elkaar trouwden en zodoende kwamen dezelfde namen nog vaker voor. 


Time ended: 0:01No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...