... ons eeuwig herinneren aan oorlog vol angsten en pijn...

Time started: 20:31 [25 april 2011]


Op 26 februari bezocht ik de musical Je Anne in de Rijswijkse Schouwburg. Aangezien ik de afgelopen 3 maanden bezig ben geweest met het schrijven van een Bachelor scriptie over de representatie van oorlog in musicals is het niet verbazingwekkend dat ook Je Anne mijn interesse wekte. Deze musical is namelijk gebaseerd op het dagboek van Anne Frank.
In Nederland heerst nog altijd de opvatting dat musical niet over zware thema's zou kunnen gaan. "Dom vermaak waar je een feelgood gevoel van over zou moeten houden." Dat is de opvatting van mensen die zeggen niet van musicals te houden. Een recensent in het NCR scheef eens dat zo'n mening ongeveer hetzelfde is als zeggen dat je niet van films houdt. En daar kan ik slechts beamen. Musicals zijn er in honderden soorten en maten. Van rockopera Tommy tot het licht klassieke The Phantom of the Opera elk muziekgenre is terug te vinden in zeker 1 musical. En van de braafheid in de The Wizard of Oz tot de sex van The Rocky Horror Picture Show en tussen de mierzoete Disney musical en de cynische Sondheim musical zit een schat aan musicals met andere thema's, uitgangspunten en in andere vormen.


Van links naar rechts: Abke Bruins als Anne Frank, Sanne Bosman als
Margot Frank en Annemarie Maas als Petronella van Daan Vanuit de onbekendheid, die het musicalgenre in Nederland nog altijd heeft, komt het vooroordeel dat een musical niet over de Tweede Wereldoorlog zou mogen gaan. Dat zou smakeloos zijn en overlevenden verdriet doen. Zo luidde ook de kritiek toen enkele jaren geleden in Spanje een musical werd geproduceerd naar aanleiding van het dagboek van Anna Frank. Ook bij de aankondiging van Je Anne klonken weer aantal aantijgingen. Beide reacties klonken nota bene nog voor de repetities van de musicals moesten beginnen. Puur vanuit een vooroordeel over musicals werd er dus al protest gemaakt nog voor iemand kon weten of de voorstellingen smakeloos zouden zijn.

Gelukkig bleken pers en publiek na het zien van de voorstellingen een heel andere mening te zijn toegedaan. En ik vind dat juist muziektheater een genre is dat bij uitstek geschikt is om de geschiedenis levend te houden. De muziek maakt dat de meest overweldigende emoties kunnen worden overgebracht. Bovendien blijkt uit onderzoek dat muziek er voor zorgt dat mensen beter ontvankelijk zijn voor informatie. Oftewel de geschiedenisles die een voorstelling als Je Anne met zich mee brengt maakt dat de geschiedenis beter wordt onthouden.


De volledige cast van Je Anne


Je Anne van Mark Vijn Theaterproducties is een intieme voorstelling met een getalenteerde cast die je echt weet te raken. Het decor is zeer functioneel. Er zijn geen decorwissels en dit maakt dat het decor volledig ondersteunend is aan het verhaal en je niet afleid van het plot. (Zoals vaak het geval is bij musicals waar de verhaallijn weinig voorstelt en de grootsheid van de vormgeving moet leiden tot een onderhoudende avond. Wat 9 van de 10 keer faliekant mislukt.)


De cast van Je Anne zingt de Nederlandse versie van I Remember


Op 2 en 3 mei is Je Anne nog te zien in Theater Carré. De tour was in februari eigenlijk al afgerond maar vlak voor de herdenking van 4 mei is de voorstelling nog 2 maal te zien. Bijzonder is bovendien dat de voorstelling wordt aangepast naar een piste-opstelling, waardoor het publiek nog dichter op de voorstelling zal zitten.


Time ended: 19:28 [26 april 2011]


Scène foto's in deze blog zijn van de hand van Annemieke van der Togt.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...