Corteo

Time started: 20.32

Vanmiddag (3 juni 2012) was ik bij de laatste voorstelling van Cirque du Soleil's Corteo in Amsterdam. Vanaf 13 juni t/m 5 augustus is de voorstelling echter te zien in Antwerpen. Voor een groot aantal Nederlanders geen onoverkomelijke afstand en dus reden genoeg om toch nog een recensie over deze voorstelling te plaatsen.
Eerder zag ik van Cirque de Soleil de voorstellingen Alegria en TOTEM. Corteo is de meest theatrale voorstelling van de drie. De vormgeving roept associaties op met sprookjes, de victoriaanse tijd, steampunk, shabby chique, theater, de jaren '20, engelen en baljurken. Uiteraard zijn ook in deze show spectaculaire acts te zien hoewel de voorstelling toch met name uitblinkt door zijn theatraliteit en vormgeving. Naast een buitengewone jongleer act en een groot aantal acrobatische acts waarvan elk op zijn eigen manier adembenemend is, is Corteo de mooiste voorstelling van de drie Cirque du Soleil shows die ik zag. In deze voorstelling vormen de acts, de personages, de kostuums, de muziek en het decor het meest één geheel. De dramatische lijn in Corteo maakt bovendien dat alle acts fungeren als scènes die de herinneringen van de overleden clown Mauro representeren of bijdragen aan zijn begrafenis en ten hemel opneming.
Één act valt wat uit de toon. De clownsscène speelt zich af tussen een golfspeler en een golfbal. Hoewel de golfer een kostuum aan had dat duidelijk verwees naar de jaren '20 had zijn kostuum ook gedragen kunnen worden door een hedendaagse corpsbal. Omdat bovendien elke link met hoofdpersonage Mauro ontbrak vond ik de scène een vreemde eend in het geheel.
Zoals elke Cirque du Soleil voorstelling werd ook hier alles live gespeeld en gezongen. Hoewel het Nederlandse publiek aan het eind een daverend applaus gaf, vond ik het weer opvallend te merken dat de reactie op de buigingen van de zangers, zangeressen en musici enigszins koel was ten opzichte van het applaus voor de acrobaten en clowns. Ook in deze show was de zang en muziek weer van topniveau. Maar voor wat een Hollander niet ziet, toont hij jammergenoeg geen waardering.


Time ended: 14.53


Scènefoto's zijn afkomstig van de site en eigendom van Cirque du Soleil

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...