Don Pasquale

Time started: 12.21

Sinds enkele jaren wordt in mei het festival Opera aan Zee georganiseerd. Op verscheidene locaties in Noordwijk zijn korte optredens en volledige opera's te zien. Ik bezocht Don Pasquale van Camerata Amsterdam op het prachtige landgoed Klein Offem. (In mijn vorige post waren al beelden van een kijkje door de ramen van het huis te zien.)
Don Pasquale kan zijn neef en erfgenaam Ernesto er maar niet toe krijgen te trouwen. Dat wil zeggen hij zou dolgraag trouwen met Norina maar Don Pasquale vind haar niet rijk genoeg en keurt de huwelijkskandidate af. Doctor Malatesta, goede vriend van Don Pasquale, houdt wel een een geintje en zet daarom een plannetje op waarbij hij zijn zus (een vermomde Norina) laat trouwen met Don Pasquale. De Don is ingenomen met zijn voorstel en denkt zo bovendien zijn neef het huis uit te kunnen zetten. Norina zal haar nieuw verkregen macht echter volledig benutten en is zoals valt te verwachten niet van plan om de uitzetting van Ernesto te laten gebeuren. Malatesta is echter alleen even vergeten om Ernesto op de hoogte te brengen...


Harald Quaaden als Ernesto en trompettist Bas Duister

Operazangers zijn in staat om zonder versterking toch het gehele publiek te bereiken. Maar waar opera's vaak in de originele taal worden opgevoerd, worden van de opera's van Camerata Amsterdam in het Nederlands gezongen, waardoor de voorstelling pas echt verstaanbaar wordt.
De rollen worden gezongen en gespeeld door Nienke Otten (Norina), Jan Willem Baljet (Don Pasquale), Willem de Vries (Dokter Malatesta), Harald Quaaden (Ernesto) en Anne Stam (notaris). Mijns inziens lijden veel opera opvoeringen onder de matige acteerprestaties van menig operazanger. Ook in de producties van de grootste gezelschappen zijn altijd wel zangers aan te wijzen die prachtig zingen maar van acteren totaal geen kaas hebben gegeten. Hier is in deze productie van Don Pasquale geen sprake van. De zangers slagen er volledig in om de personages vorm te geven en de toeschouwer mee te nemen in het verhaal. Zelfs het orkest beschikt over de nodige acteerkwaliteiten.
Regisseuse Elsina Jansen weet een aantal zeer komische momenten te creëren en de voorstelling is doorspekt van ingenieuze elementen in zowel de regie als ook de vormgeving. Decor (door Andrea Dröes) en kostumering (door Margrethe Beelen) lijken op sommige momenten zelfs door één persoon te zijn gecreëerd, wat het geheel nog vrolijker en completer maakt.


Nienke Otten als Norina en Jan Willem Baljet als Don Pasquale


Don Pasquale is nog te zien op de volgende data en locaties:
08-06-12  Nederhorst den Berg: Opera op de Nederhorst - http://www.operanederhorst.nl
09-06-12  Nederhorst den Berg: Opera op de Nederhorst
10-06-12  Nederhorst den Berg: Opera op de Nederhorst
23-06-12  Hilversum: Pinetum Blijdestein 
01-07-12  Veenendaal: Festival Klassiek (hoogtepunten uit verscheidene opera's, o.a. Don Pasquale)
 
Time ended: 14.17

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...