Let's Misbehave

Time started: 12.04
Listening: Mad about the boy - Easy Virtue (Original Motion Picture Soundtrack)


Poster van Easy Virtue  |  Poster Iron Jawed Angels

Gisteravond zag ik twee voorbeelden van kostuumfilms waarin moderne muziek werd verwerkt: de romantische komedie Easy Virtue en het op waarheid berustende drama Iron Jawed Angels. De films waren interessant om verschillende redenen. Naast de hedendaagse muziek maakte beide films in een enkele scène gebruik van montage (in de zin van een collage op film).


Via


Easy Virtue is een romantische komedie die is gebaseerd op het toneelstuk van Noël Coward. Larita (Jessica Biel) en John Whittaker (Ben Barnes) zijn een pasgetrouwd stel dat de familie van John op gaat zoeken in Engeland. Al snel blijkt dat de vrouw des huizes en moeder van John, Veronica, niet erg enthousiast wordt van haar nieuwe schoondochter. Larita heeft in Amerika een carrière als autocoureur en is de eerste vrouw die deel neemt aan dergelijke activiteiten. Veronica vind dit uiterst lachwekkend. De familie Whittaker is een aristocratische familie waar niemand werkt, laat staan dat een vrouw zich bezig houd met werkzaamheden die niet passen bij haar geslacht. Veronica is een allesbepalend factor voor alle gezinsleden en vooral haar man is hier steeds minder van gediend. Larita doet haar best om zich aan te passen, en zo haar nieuw verworven echtgenoot te behouden, zonder zichzelf te verliezen. Veronica gedraagt zich beleefd tegenover Larita maar doet geen enkele moeite om haar te accepteren. Sterker nog zei nodig Sarah en haar broer uit omdat ze Sarah liever heeft als echtgenote voor haar zoon. Hoewel Sarah duidelijk gevoelens heeft voor John is ze blij voor het nieuwe echtpaar en ze is één van de weinige die haar best doet om Larita op haar gemak te doen voelen. De zussen van John zijn egocentrische moederkindjes waarvan Larita geen steun hoeft te verwachten. Haar schoonvader en enkele stafleden van de familie steken haar echter wel geregeld een helpende hand toe. De strijd tussen moeder en schoondochter zorgt voor hilarische situaties en de gehele film heeft een feel-good sfeer hoewel het toch een kostuumfilm betreft.

De muziek die is gearrangeerd door Marius De Vries (bekend van Moulin Rouge) en is erg sfeer verhogend. Er wordt gebruik gemaakt van muziek van Cole Porter maar ook veel moderne popmuziek die zodanig werd gearrangeerd dat een jammer '30 Big Band geluid ontstaat.

Trailer van Easy Virtue:

Iron Jawed Angels gaat over de jonge feministen Alice Paul en Lucy Burns die vechten om in de gehele Verenigde Staten het algemeen vrouwenkiesrecht ingevoerd te krijgen. Nadat de vrouwen terugkeren uit Engeland, waar ze actief zijn geweest in de vrouwenbeweging, merken ze dat ze te radicaal zijn voor de werkwijze van de National American Woman Suffrage Association (NAWSA). De NAWSA probeert eerst de politici in de afzonderlijke staten voor zich te winnen maar staat daarmee toe dat de politiek hun idealen op de lange baan schuift. Daarom richtten Alice en Lucy de National Woman's Party op om te vechten voor vrouwenkiesrecht  in de gehele Verenigde Staten. Hoewel de vrouwen slechts protesteren door marsen te lopen en met spandoeken voor het witte huis te gaan staan. worden zij onder valse voorwendselen opgepakt. De staat zegt dat de vrouwen de doorgang van voertuigen op de openbare weg hinderen. Dit terwijl de vrouwen stil op de stoep staan. De aanklacht is dan ook volledig ongegrond maar de rechtbank houdt de staat de hand boven het hoofd omdat men de uitspraken en idealen van de vrouwen hinderlijk of onbelangrijk vind. Lucy probeert hun onrecht kenbaar te maken door in hongerstaking te gaan. Hierop wordt haar met behulp van een slang in haar keel gedwongen voedsel toegediend.

De strijd van de vrouwen, tegen politici, bewindslieden, de rechtbank en in sommige gevallen zelfs hun eigen echtgenoten is heel boeiend en bovendien actueel (tegenwoordig voor andere groepen mensen maar de overheid misbruikt haar macht mijns inziens nog veel te vaak en op verachtelijke wijze). De film heeft hun strijd op boeiende wijze in beeld gebracht. Wel vind het gebruik van montage erg lelijk in deze film. Ook de moderne muziek in deze vind vond ik vervreemdend en vooral niet bijdragen aan de film.

Trailer Iron Jawed Angels:

De film staat ook volledig op youtube. Deel 1 van de film vindt je hier.Time ended: 15.07
Watching: Frasier


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...