Precious Places: Servië - Petrovaradin

Time started: 17.14
Watching: Smash - Previews
In Petrovaradin bezochten we het fort en het museum dat in het fort is gevestigd. De vroegste bewoners  (voor zover men weet) van de plek waar nu het fort staat waren Kelten. Later waren het de Romeinen die het eerste fort op deze locatie bouwde. In de Middeleeuwen bouwde de Hongaarse koning Bela IV er een klooster. De 150 jaar dat Novi Sad deel uitmaakte van het Ottomaanse rijk kreeg het weer de functie van fort. In 1687 versloegen de Oostenrijkers de Turken. Zij braken de bestaande forten en af en begonnen de bouw van het huidige complex.


Een oude Nederlandse kaart die het plan van de slag tussen het Turkse leger en het Oostenrijkse leger in 1716 weergeeft.
Nederland maakte in 1716 ook deel uit van het Habsburgse rijk. Het fort is omcirkeld.


Genoeg materiaal om een prachtig museum in het fort te huisvesten. En dat gebeurde dan ook. Wel is duidelijk dat men het museum nog echt aan het opbouwen is. Er staat echt al het een en ander uitgestald en het over grote deel is ook heel interessant, echter bij een groot aantal voorwerpen staat nog geen beschrijving. Op de beneden verdieping is 80% van de beschrijving die er is alleen te lezen in het Servisch. Maar wel is een zeer vriendelijke medewerkster aanwezig die in het Engels probeert om een aantal dingen toe te lichten. Op de boven verdieping is een tentoonstelling te zien die een beeld schept van het leven van de middenklasse en burgerij in de 19de eeuw d.m.v. van meubels, foto's en gebruiksvoorwerpen.
Kunst op één van de vele poorten 


Het fort vanaf de Donau gezien


Één van de collecties bestaat uit de meubels en kunstobjecten uit de nalatenschap van operazangeres Melanija Bugarinović (1903-1986). Vrijwel alle verplaatsbare inventaris werd naar het museum verplaatst.  Zij bestaat o.a. uit muziekinstrumenten (waaronder haar concertpiano), bladmuziek, meubels, tapijten, schilderijen, kroonluchters, een groot aantal souvenirs en kostuumjuwelen die de opera ster had verzameld in heel Europa tijdens haar muzikale carrière.


Uit de erfenis van Melanija Bugarinović (rechts afgebeeld)
In het buitenland is het fort in Petrovaradin vooral bekend van het EXIT festival. Dit festival staat in de top 5 van grootste muziekfestivals van Europa.
Helaas hebben wij er geen bezoek kunnen brengen maar onder het fort bevind zich een groot complex van tunnels. Hier kun je een rondleiding krijgen. Toegang tot het fort is vrij. Het museum kost ongeveer €1,-. Voor een rondleiding betaal je in principe €3,- per persoon maar dan gaan ze er van uit dat je met 10 mensen komt. Kom je met minder dan gok ik dat een rondleiding voor €30,- ook mogelijk is.


Time ended: 21.58
Watching: Exploring China [BBC]


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...