Next to Normal, that’s the thing I’d like to try

Time started: 19.26


Gezien: 17 februari 2012
Waar: Koninklijke Schouwburg Den Haag

Next to Normal is een musical over een op het eerste gezicht normaal gezin, de familie Goodman. Al snel blijkt dat moeder Diana (Simone Kleinsma) leidt aan een bi-polaire aandoening en daarbij last heeft van waanbeelden.


Het gezin Goodman, van links naar rechts:
Wim van den Driessche, Freek Bartels, Simone Kleinsma en Michelle van de Ven


Dochter Nathalie is 16 jaar en obsessioneel als het gaat om presteren op school en haar pianolessen. Zoon Gabe is 18, heeft het uitgaansleven ontdekt. Diane maakt zich steeds grote zorgen wanneer hij laat thuis komt. Vader Dan heeft moeite om te functioneren wanneer Diane bepaalde episodes heeft waarin ze Dan veelvuldig opbelt tijdens zijn werk.


Van links naar rechts: Rene van Kooten als Dr. Madden, Wim van den Driessche, Freek Bartels,
Michelle van de Ven, Jonathan Demoor als Henry. Zittend: Simone Kleinsma


Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat de ouders een tragische gebeurtenis hebben ervaren. Met name Diane lijkt dit zwaar te zijn gevallen en zij strijd al meer dan een decennium tegen haar psychische problemen door middel verschillende behandel methoden. Uiteindelijk probeert ze zelfs de omstreden Electro Shock Therapy uit, waarbij elektronische schokken zouden moeten zorgen voor een verbetering van de psychische gezondheid. Het zien van een documentaire over deze behandelmethode was voor de makers de inspiratiebron voor het maken van deze musical. Een veel voorkomende bijwerking van deze methode is (tijdelijk) geheugenverlies. In Diane's geval herkent zij niet eens haar huis en dochter meer.


Na de Electro Shock Therapy probeert Diane haar geheugen terug te vinden door oude foto's te bekijken
en de herinneringen van haar man aan te horen.


De musical van Tom Kitt (muziek) en Brian Yorkey (tekst) is een aangrijpend en intrigerend verhaal dat toont dat het probleem van één gezinslid het probleem is van het gehele gezin. Geheel terecht won de originele versie van de musical de prestigieuze Pulizer Price (een prijs die niet vaak door een musical in de wacht wordt gesleept). Ook de Nederlandse versie maakt grote indruk. De kleine cast weet het publiek van begin tot eind te boeien en zet een volledig overtuigende performance neer. De hoge kwaliteit van het verhaal, de bekwaamheid van de kleine cast en de serieuze toon (hoewel er zeker ook momenten van luchtigheid en grappige momenten zijn) van de voorstelling doen mij denken aan de musical Rex, een musical van Koen en Ad van Dijk, die Joop van den Ende Theaterproducties in 2001 produceerde. Ook deze voorstelling is geproduceerd door Stage Entertainment (Joop van den Ende Theaterproducties hanteert in Nederland inmiddels ook de internationale bedrijfsnaam) en het is een verademing weer eens een voorstelling van Stage te zien waar volledig van te genieten valt (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de zeer teleurstellende Saturday Night Fever die ik afgelopen woensdag zag).
De vormgeving is effectief, betekenisvol en draagt bij aan de sfeer en het uitdrukken van de problematiek in de voorstelling. De voorstelling is te zien tot 9 juni 2012 in verschillende theaters in Nederland. Klik hier voor de volledige speellijst.


Time ended: 22.48
Watching: The Graham Norton Show


Scène foto's in deze blog zijn van de hand van Roy Beusker.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...