De vier dochters Bennet

Time started: 15.47
Watching: De vier dochters Bennet


Op JaneAusten.nl las ik over een Nederlandse verfilming van Pride & Prejudice van Jane Austen. De serie stamt uit 1961 en werd De vier dochters Bennet genoemd (ja inderdaad de NCRV heeft 1 van de dochters, Kitty, wegbezuinigd). Het geheel is wel wat traag maar voor een Jane Austen liefhebber is het denk ik wel erg leuk. De televisieserie is niet te vergelijken met moderne films of series, maar hij is wel erg lachwekkend. De eerste scène spat de feministische boodschap er vanaf (een monoloog van een 1 van de dochters dat in het origineel beslist niet voor komt. "Waarom moet het huwelijk ons enige en hoogste doel zijn? En waarom moeten al onze activiteiten er op zijn gericht het eens zover te laten komen? Omdat wij meisjes te kort schieten in trots! Ik zal niet huwen voordat de man mij vindt die mij zal achtten als vrouw en als mens!"). De Engelse namen worden bijzonder Nederlands uitgesproken. De dochters lijken bijna satirisch gespeeld te worden (wat met een hoop gegil gepaard gaat). En de muzikale inleidingen (om de kijkers bij te praten van de vorige afleveringen) van aflevering 4 en 6 zijn echt hilarisch. Ook apart (voor hedendaagse standaarden) is dat veel versprekingen gewoon zijn opgenomen in de serie (film was duur en er was niet altijd tijd/geld om meerdere takes op te nemen).


De eerste foto komt van JaneAustenSociety.nl en de laatste twee foto's van het Instituut voor Beeld en Geluid. 


Mister Darcy wordt gespeeld door Ramses Shaffy. Dominee Collins wordt gespeeld door Pieter Lutz (vandaag de dag vooral bekend als 1 van de vrienden van Piet Bovenkerk in de comedy Het zonnetje in huis). Ann Hasekamp (zij speelde de moeder van Catharina in Het zonnetje in Huis) speelt Jane Bennet.  Kapitein Danny is in deze serie een rol van Ab Abspoel (die in het eerste seizoen van Het zonnetje in huis, net als Pieter Lutz, een vriend van Piet speelde). De enige andere acteur in de serie die ik herken is Joop Admiraal die de rol speelt van Kolonel Fitzwilliam.

In deel twee van de serie neuriet een goedgehumeurde Mr. Collins het liedje Daar wordt aan de deur geklopt. Dat is erg opvallend in een Nederlandse bewerking. De melodie van het liedje is afkomstig van Oh der lieber Augustin van Marx Augustin die het muziekstukje schreef in 1679. Het melodietje heeft bovendien dezelfde noten als Did You Ever See a Lassie?, dat volksliedje schijnt van Schots of Amerikaanse herkomst te zijn. Hoewel het wat ver gezocht is, is het is dus niet helemaal onmogelijk dat de Engelse Collins het in de 19de eeuw zingt.

De zes afleveringen zijn hier te bekijken op JaneAusten.nl (fijn overzichtelijk) of op youtube.
Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3
Aflevering 4
Aflevering 5
Aflevering 6


Time ended: 16.33
Watching: De vier dochters Bennet

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...