Kiss me Kate

Time started: 11.49
Listening: Another Op'nin', Another Show - SMASH Cast


Gister was ik bij de try-out van M-Lab's Kiss Me Kate. Deze Cole Porter musical werd gemaakt in 1948 en was een raamvertelling gebaseerd op Shakespeare's The Taming of the Shrew. Tot zover het origineel. Daniël Cohen regisseerde en bewerkte de musical in M-Lab. Alhoewel een bewerking misschien wat zwak is uitgedrukt. Cohen schreef, aan de hand van het thema van de musical, de liedjes uit de musical en de relatie tussen Cole Porter met zijn vrouw Linda, een nieuw verhaal.

Het is 1948 en Cole en Linda krijgen na een feest om 2 uur s'nachts nog bezoek van een getrouwd jong stel, Bianca en Bill. Cole wil een nieuwe musical gaan schrijven gebaseerd op The Taming of Shrew. Crooner Bill inspireert Cole en Cole wil Bill dan ook graag de hoofdrol laten spelen in zijn nieuwe werk. Maar is het huwelijk tussen Bill en Bianca sterk genoeg om deze nieuwe samenwerking toe te kunnen staan? Bill denkt zijn grote droom in vervulling te zien gaan. Bianca is echter van mening dat Shakespeare toch van een heel ander kaliber is dan acteren in een musical. Vóór haar huwelijk speelde zij zelf bij het serieuze toneel in stukken van Tsjechov en Ibsen. Linda is er van overtuigd dat haar huwelijk met Cole nooit zal stranden. Maar kan Bianca het ook aan als Cole meer dan alleen inspiratie verlangt van Bill?

Cohen's keuze om de relatie tussen Cole en Linda te kiezen als uitgangspunt van deze Kiss me Kate levert een mooie, frisse voorstelling op. Met behoud van de heerlijke jazzy muziek van Cole Porter maar zonder het trage en zoetsappige verhaal van de originele Kiss me Kate is dit een voorstelling die geen enkele muziektheater liefhebber wil missen. Door de bewerking wordt het thema van het origineel interessanter. Bovendien gaat de voorstelling niet alleen meer over de machtsstrijd binnen een relatie maar ook over Cole Porter, over hoe men omgaat met de tekortkomingen van een partner, over musical en Shakespeare en over liefde binnen een platonisch huwelijk.
In 2004 kwam de film De-Lovely uit. Ook hierin stond de relatie tussen Cole en Linda centraal. Hierin diende de relatie vooral als een kleine verhaallijn tussen de prachtige muziek van Porter. De film was liefdevol gemaakt maar de liedjes droegen niet bij aan de verhaallijn en het geheel was wat oppervlakkig. M-Lab's Kiss me Kate is echter in de eerste plaats een onderhoudend verhaal. Het is een grappige, spannende, mooie voorstelling die me raakte ondanks dat ik niets van mezelf in de voorstelling herkende. Bovendien is de cast uitmuntend. Fréderique Sluyterman van Loo weet elke emotie perfect over te brengen en de recent afgestudeerde Guus Bok kan nog groeien in zijn rol (let wel de voorstelling was nog een try-out) maar is zonder meer buitengewoon getalenteerd. Wim van den Driessche en Na-Young Jeon zijn beiden echt volledig in hun element en laten je, ondanks hun bekende gezichten, volledig geloven in wat er zich af speelt.

De première van vanavond is uitverkocht. Voor de andere speeldata, 2 t/m 12 november, zijn nog wel kaarten te krijgen. Kaarten zijn te koop via de website van M-Lab.


Time ended: 13.21
Listening: So in Love - De-Lovely OST

Foto's in deze post komen van de website van M-lab en zijn vermoedelijk van de hand van Bob Bronshoff. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...