Haar naam was Sarah

Saturday, October 5th, 2013


Eerder gaf ik op Radio West een review van het boek en op deze blog schreef ik een review van de film. Uiteraard wilde ik de theaterbewerking ook niet missen. Haar naam was Sarah ging donderdagavond in de Koninklijke Schouwburg in première.


 photo 370fb42c87_zpscc31c25c.jpgHaar naam was Sarah is een bewerking van de internationale bestseller roman van Tatiana de Rosnay. De tienjarige Sarah wordt in 1942 tijdens een razzia in Parijs opgepakt. Samen met haar ouders wordt ze opgehaald van huis. Haar broertje heeft ze op hun geheime verstopplek achter gelaten. Ze doet het kastje op slot en beloofd haar broertje om hem zo snel mogelijk op te komen halen. Maar Sarah's familie wordt van elkaar gescheiden en naar een kamp getransporteerd.
In 2002 krijgt journalist Julia de opdracht om een artikel te schrijven over de aankomende herdenking van de razzia waarbij o.a. Sarah en haar familie zijn opgepakt. Tijdens haar onderzoek ontdekt ze dat het huis van haar schoonfamilie het huis is waar Sarah's familie woonde ten tijden van de razzia. Vanaf het moment van haar ontdekking wordt Julia door haar schoonfamilie aangespoord om het verleden te laten rusten maar Julia is vastbesloten om te ontdekken wat er met Sarah en haar familie gebeurd is.


Scenefoto's
Links: Toneelbeeld bij aanvang
Rechts: Anne Prakke en Sophie van Winden


Met antieke meubelen, sfeervolle projectie (Harry de Neve) en een prachtig belicht (Uri Rapaport) achterdoek is Bos Theaterproducties er uitzonderlijk goed in geslaagd een betekenisvol, intrigerend en bovenal mooi toneelbeeld (Herbert Janse) neer te zetten. Het moment waarop Sarah's en Julia's verhalen bij elkaar komen is theatraal en verrassend mooi vormgegeven, door dit moment te verschuiven naar de ontmoeting tussen Sarah en Julia's schoonvader Édouard (gespeeld door Tom Jansen), die bij hun ontmoeting beide 10 jaar zijn.


Scenefoto's
Links boven: Sophie van Winden en Chris Tates
Rechts boven: Lotje van Lunteren
Onder: Tom Jansen


Ook het mogelijke probleem van het ten tonele brengen van een 10 jarig hoofdpersonage heeft regisseur Ursul de Geer/scriptschrijver Léon van der Sanden op een acceptabele manier opgelost. Sarah's deel van het verhaal wordt verteld door een volwassen actrice en dat is in eerste instantie even wennen. Echter, omdat actrice Lotje van Lunteren alle rollen in het verhaal van Sarah vorm geeft met haar stem, krijgt zij meer een vertellers rol.
De rollen van Julia (Sophie van Winden), Bertrand (Chris Tates) en William (Anne Prakke) worden tevens geloofwaardig neergezet maar toch weet deze toneelbewerking van Haar naam was Sarah nooit te raken. In dit geval een rare gewaarwording aangezien zowel het boek als de film mij zeer aangrepen. 

Haar naam was Sarah is nog te zien tot en met 22 januari 2014 in verschillende theaters in Nederland. Klik hier voor de volledige speellijst.


2 comments:

  1. Ik hoop dat ik voor mijn werk de voorstelling mag recenseren als 'ie in de schouwburg in Tilburg draait. Ik vond de film en het boek in ieder geval erg indrukwekkend :)

    ReplyDelete
  2. Vond het boek erg mooi, de film ook wel maar na het boek viel hij iets tegen.... Klinkt wel goed een voorstelling hiervan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...