Cirque du Soleil's Kooza

Time started: 19.53


 photo kooza_03_800x600viacirque_zps374eaead.jpg
via


In Tampa, Florida zag ik Cirque du Soleil's Kooza. Waar Corteo uitblonk in het neerzetten van een sfeer en een bescheiden verhaallijn die terug te vinden was in alle aspecten van de voorstelling (muziek, decor, spel en acts), is er bij Kooza geen enkel samenhangend aspect te vinden. Er zijn teveel personages en clowns om een verhaallijn te ontdekken. Op de dag dat ik de voorstelling bezocht hadden de artiesten die dag al 2 voorstellingen gespeeld. Hoewel het natuurlijk niet is vast te stellen of dit de reden was van een meer vermoeide cast, leek het in elk geval of het zware speelschema van 3 voorstellingen op een dag was terug te zien in de voorstelling. De trapeze act en 'The wheel of death' act waren beiden minder spectaculair dan in filmpjes van de voorstelling te zien is. Ook was een groot aantal acrobaten genoodzaakt in deze voorstelling deel te nemen aan een groot dansnummer, dat de opening van de tweede acte vormt. Maar acrobaten zijn geen dansers en de choreografie zag er helaas erg slordig en ook ongelijk uit. Of dat ligt aan het feit dat de acrobaten worden ingezet om te dansen of omdat drie shows op een dag teveel vraagt van de performers blijft gissen maar het niveau van het dansnummer doet vermoeden dat beiden hieraan ten grondslag liggen. Overigens is het een leuk jazzy nummer dat door de zangeres en de band wel goed gespeeld wordt.


 photo tampa_zps49193e19.pngDe kwaliteit van deze Cirque du Soleil is op een aantal punten duidelijk minder dan in voorstellingen die ik eerder van de producent zag. Maar uiteraard heeft deze voorstelling ook een aantal hoogtepunten. Vier acrobatische acts springen boven de rest uit. Zo is er een toren-van-stoeltjes act. Bassie en Adriaan werden in de jaren '60 wereldberoemd met hun stoelenbalansnummer. Ondanks de oorsprong van deze act weet de acrobaat van Cirque du Soleil een heel spannende act neer te zetten. Hoewel iets minder spannend is het duo op een éénwieler ook heel erg leuk en spannend om naar te kijken en 'The Wheel of Death' act maakt, zelfs in gematigde vorm, een bezoek aan deze voorstelling van Cirque du Soleil een bezoek waard. Tot slot is de slangenmensen act misschien zelfs wel de beste die ik ooit heb gezien.

Hoewel ik nooit zoveel op heb met de clownsnummers in de voorstellingen van Cirque du Soleil zit in Kooza een erg hilarische scène van een zakkenroller en zijn collega clown die een aantal toeschouwers bij hen op het podium ontvangen. De publieks-particitpatie is heel erg grappig en dat terwijl de clowns er in slagen om hun "slachtoffers" totaal niet voor schut zetten.


 photo sflchroniclepuntcom_zpsf3526171.jpg
Photo by Cirque du SoleilZoals van Cirque du Soleil verwacht mag worden is de muziek weer dik in orde. Ook hierin is geen eenheid of 1 bepaalde sfeer te herkennen maar stuk voor stuk bezien is de muziek weer mooi en goed uitgevoerd. Het decor in deze voorstelling is niet erg veelzijdig maar ook wel mooi; een combinatie van invloeden die doen denken aan steampunk en sprookjes van duizend-en-één nacht.


 photo www2punttbopuntcom_zps79d245f0.jpg
via

Inmiddels is Kooza (nog tot 14 februari) te zien in Londen. Vanaf 19 juli t/m 4 augustus in Knokke in België. Een medewerker vertelde ons dat de voorstelling over anderhalf jaar naar Amsterdam komt.


~~~


English: In Tampa, Florida I saw Cirque du Soleil's Kooza. Compared to other Cirque du Soleil shows Kooza doesn't have a storyline or any other cohesion between the different elements of the show. This is mostly an effect of having too many characters and clowns, but music styles, scenery, costumes and acrobatic acts do not connect with each other either. Another flaw in Kooza is that most acrobats are also in a dance number. The music has a fun jazzy sound but acrobats are not necessarily good at dancing and the dance was very messy and unsynchronized. 

Though Kooza definitely has some flaws the acts are still very good. Breathtaking acts include the Wheel of Death, a chair balancing acts and the contortion act. One of the clown numbers was really good as well (most of the time I'm not too keen on clowns). It involve a pickpocket and some audience participation that is really fun without making fun of the audience.

Kooza wil be in London's Royal Albert Hall until February 14th. From July 19th until August 4th Kooza can be seen in Knokke, Belgium. In a year and a half Kooza will come to Amsterdam.  


Time ended: 20.25

1 comment:

  1. Jammer dat de cast zo vermoeid was. Is ook eigenlijk geen doen zoveel voorstellingen achter elkaar spelen. Ben wel benieuwd geworden. Wellicht dat ik in Amsterdam tegen de tijd wel een kijkje ga nemen.

    Groetjes
    Deborah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...