Sister Act


Time started: 17.30
Listening: Carice van Houten - Siren or the Sea


 photo header_sister_act_zps9f766cd5.jpg


Gister was ik bij een try-out van de musical Sister Act. De musical volgt de verhaallijn uit de alom bekende film uit 1992 met dat verschil dat de musical zich af speelt in de jaren '70 i.p.v. de jaren '90. Deloris (Carolina Dijkhuizen) is een nachtclub zangeres en de minnares van Curtis (Stanley Burleson). Ze is vast besloten om door te breken en een glansrijke muzikale carrière te starten. Maar wanneer ze getuige is hoe Curtis iemand dood schiet en ze bij haar voormalig klasgenoot en politieagent Harry (Edwin Jonker) komt vertellen wat ze gezien heeft, is ze haar leven niet meer zeker. Het lijkt Harry beter als ze een tijdje onderduikt in een klooster zodat Curtis haar niet kan vinden. Bij aankomst in het klooster is Moeder Overste (Simone Kleinsma) allerminst enthousiast over haar komst maar Monsigneur O'Hara (Frans Mulder) herinnert haar dat het haar taak is om barmhartig te zijn. Na een incident waarbij Deloris naar de kroeg aan de overkant van de straat is geslopen, lijkt het Moeder Overste een goed idee om Deloris' muzikale kwaliteiten te benutten door haar voor te stellen aan het volledig a-tonale koor van het klooster. Als Deloris de eerste schrok te boven is gekomen begint ze enthousiast met het eerst zo vreselijk klinkende koor te transformeren in een swingend showkoor. Ze is echter zo succesvol dat de paus hen wil zien optreden. Door dit nieuws komen het kloosterkoor en Deloris op TV. Curtis ontgaat dit nieuws ook niet en Deloris' leven is dus opnieuw in gevaar. Harry besluit dat het beter is als Deloris het klooster verlaat en zich elders schuil houdt tot de rechtzaak. Echter, de vrouwen in het koor zijn haar vriendinnen geworden en Deloris wil ze niet in de steek laten zo vlak voor het optreden voor de paus.


 photo sapres2_zps015163f4.jpg
Carolina Dijkhuizen speelt Deloris van Cartier


De voorstelling is boven alles grappig. In het begin was het een beetje wennen aan de overdreven manier waarop sommige grapjes gebracht werden maar al snel werd Sister Act een hilarische avond. Soms qua tekst, soms door fysiek spel, soms subtiel, soms enkel omdat een acteur en reactie net een fractie later plaats dan je verwacht en een enkele keer zelfs simpelweg hilarisch en bovendien compleet onverwachts. Met Simone Kleinsma (Moeder Overste) en Frans Mulder (Monseigneur O'Hara) in de cast valt ook haast niet anders te verwachten en gelukkig wordt die verwachting dan ook helemaal waar gemaakt.
Het decor neemt in deze voorstelling geen centrale plaats in. Hoewel het decor wel groots is opgezet is het niet adembenemend en zelfs enigszins functieloos. Dit spreekt echter voor de voorstelling. In het geval van Sister Act is een flinke dosis humor, goed uitgevoerde muziek en een goed verteld verhaal mijns inziens meer dan genoeg om een goede musical neer te zetten.


 photo sapres1_zps99de8b44.jpg
Simone Kleinsma als Moeder Overste en Carolina Dijkhuizen als Deloris van Cartier


Hoofdrolspeelster Carolina Dijkhuizen overtuigd in deze eerste try-out week nog niet helemaal. Zeker in het begin is ze gehaast, slecht te verstaan en haar spel net te overdreven. Vocaal is ze echter ijzersterk en ze heeft een prettige uitstraling. Bovendien hoeft Dijkhuizen de voorstelling niet te dragen. Sister Act is, geheel in lijn met het verhaal, een echte ensemble voorstelling. Er zijn veel kleine rollen en een groot ensemble dat veel aanwezig is op het podium. Samen maakt de cast de avond tot een feest. Het ensemble, dat voor het grootste deel bestaat uit het nonnenkoor zingt in één woord fantastisch. In de casting van het ensemble van deze musical zijn geen concessies gedaan ten behoefte aan het plaatje. Er lijkt eindelijk eens gekozen voor kwaliteit. Begrijp me niet verkeerd, soms kan het plaatje heel belangrijk zijn maar mijns inziens wordt er vaak te veel prioriteit gegeven aan het totaalbeeld ten opzichte van zang-, spel- en danskwaliteiten van de performers. Zowel plaatje als kwaliteit zijn in dit geval uitstekend. Dansende en zingende nonnen hoeven echt niet allemaal dezelfde lengte te hebben.

Muziek is, wellicht na het komische element, absoluut de belangrijkste factor in deze voorstelling. Waar ik verwacht had om de liedjes uit de film te horen werd ik aangenaam verrast. Alle muziek voor de musical werd nieuw gecomponeerd en niet door de minste bovendien. Alan Menken (bekend als de componist van menig Disneyfilm) leverde een score die zo uit de jaren '70 lijkt te komen. Glenn Slater tekende voor de vaak grappige liedteksten (in het Nederlands helaas wederom in vertaling van Martine Bijl, dus de onnodige schunnigheid druipt er weer van af. Maar in een urban setting als deze is het gelukkig wat minder storend).


 photo sapres5_zps0271bced.jpg


Sister Act staat garant voor een fijne, ontspannen avond uit waar de muzikale kwaliteit van afspat. Dankzij deze ingrediënten kan je zelfs met een niet al te ingewikkeld verhaal ook deze zure Sondheim fan een goede avond bezorgen. Sister Act is in de Nederlandse versie uitsluitend te zien in het AFAS Circustheater in Scheveningen. De voorstelling zal op zondag 3 maart in prèmiere gaan.


~~~

English: This is a review of the Dutch production of the musical 'Sister Act', that is why I chose to write this review in Dutch only. However, producer Stage Entertainment does have current productions of the musical in Paris and Stuttgart and a touring production in the United States. If you would like to read my review in English or another language please use the Google translate function in the menu at the right.


Time ended: 22.26Foto's in deze post zijn gemaakt door Roy Beusker tijdens de perspresentatie in de Vondelkerk in Amsterdam. 
Scènefoto's waren ten tijden van plaatsing van deze post nog niet beschikbaar aangezien de prèmiere pas plaats vindt op 3 maart.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...