Dial M for Murder


Time started: 00.21
Watching: The Paradise photo flyerdialm_zps0df37b73.png


Ooit begon ik mijn (toen nog onder een andere naam en met een andere lay-out) blog met een post over De Spooktrein van Het Thrillertheater. Nu een aantal jaar later ben ik opnieuw naar een voorstelling van Het Thrillertheater geweest en wederom was het een heel fijne en zeer spannende avond.


 photo Dial_M_for_Murder_-_13_zps7c94ea76.jpg
Eric Bouwman en Brigitte Heitzer


Tony Wendice (Peter Tuinman) heeft ontdekt dat zijn vrouw, Sheila (Brigitte Heitzer), vreemd gaat (haar minnaar wordt gespeeld door Eric Bouwman) en wil daarom dat een oude bekende van hem Sheila vermoord. Door een vreemd toeval kan Sheila zich echter verdedigen wanneer ze wordt aangevallen. De man die haar ging vermoorden (Roelant Radier) vindt daardoor zelf de dood. De rechercheur van de politie (Genio de Groot) vraagt zich echter af of deze zaak van noodweer geen vooropgezet plan is geweest en laat de zaak niet los. De ene verwikkeling na de andere blijf je op het puntje van je stoel zitten. En omdat er geen pauze is heb je bij het slotapplaus het gevoel dat het onmogelijk een paar uur later kan zijn omdat je zo vol spanning hebt zitten kijken.


 photo Dial_M_for_Murder_-_7_zps2a03d18e.jpg
Brigitte Heitzer, Peter Tuinman en Genio de Groot


Decor en kleding zijn in de stijl van de jaren '60 maar omdat invloeden van de jaren '60 juist nu in de mode zijn komt de aankleding nostalgisch maar niet gedateerd over. Het decorontwerp is erg inventief en weet zelfs bepaalde filmische effecten te creëren. Jolanda Lanslots is verantwoordelijk voor het decorontwerp en aangezien ik enkele jaren geleden bij een productie betrokken ben geweest waarbij zij 
ook het decor ontwierp lijk ik misschien bevooroordeeld. Desalniettemin kwam ik er pas achter dat zij dit decor had ontworpen toen ik de voorstelling al had gezien en nadat ik had opgemerkt dat ik het decorontwerp erg sterk vond.


 photo Dial_M_for_Murder_-_9_zps7c6619b0.jpg
Peter Tuinman, Genio de Groot en Eric Bouwman


Dial M for Murder is onderdeel van de Hitchcock triologie die Het Thrillerther vorig seizoen is gestart met 39 Steps. Aangezien Dial M for Murder één van de beste voorstellingen is die ik dit seizoen gezien heb zal ik volgend theaterseizoen zeker naar het slotstuk in deze trilogie gaan kijken. Ik raad iedereen, die van een goede theaterthriller houdt, aan nog snel naar deze intrigerende voorstelling te gaan kijken. Dial M for Murder is nog te zien t/m 31 maart in verschillende theaters in Nederland.


~~~


English: Dial M for Murder by Het Thrillertheater is a Dutch performance, therefore this review is only in Dutch. However, if you would like to read it in English you can use Google Translate in the menu at the right. Dial M for Murder is an adaptation of the Alfred Hitchcock movie 'Dial M for Murder'. Because of a presentation I have to give on composer Bernard Herrmann (who wrote a lot of the film scores for Hitchcock's films) in april I'm very much into films by Hitchcock (although the fact that I had theatre tickets to the play was really a coincidence) and this movie with Grace Kelly in the lead is one that you certainly don't want to miss. 


Edit: De voorstelling die vanaf september 2013 te zien zal zijn is 'De man die het wist'. Dit is een nieuwe voorstelling van Bruun Kuijt en Lex Passchier die wordt aangekondigd als "een hilarische hommage aan Hitchcock". Rollen worden gespeeld door: Sander de Heer, Hymke de Vries, Filip Bolluyt, René van Wegberg en Lex Passchier.  De aankoniging op de website van Het Thrillertheater:

"In een piepklein theatertje hebben vijf acteurs het plan opgevat om in één voorstelling het volledige oeuvre van Alfred Hitchcock na te spelen. In een doldwaas verhaal komen fragmenten voorbij uit alle 53 films van ‘The master of suspense', waarbij klassiekers als ‘Psycho', ‘The Birds' ‘Rear Window' en ‘North by Northwest' natuurlijk niet ontbreken.


De acteurs spelen in een razend tempo meer dan 30 dubbelrollen en deinzen er niet voor terug op het podium met auto's langs ravijnen te scheuren, met een boot de achtervolging op zee in te zetten, of met een vliegtuig over een maïsveld te vliegen.

Behalve op het toneel zien we de acteurs ook daarbuiten, waar ze zelf alle technische handelingen verrichten die voor het verhaal noodzakelijk zijn. Maar ook achter de schermen blijkt er van alles aan de hand en is de grote vraag: houden ze het vol tot het doek valt?

‘De man die het wist' is op deze manier niet alleen een ode aan één van de beroemdste regisseurs uit de filmgeschiedenis, maar tegelijkertijd aan het ambacht van theater maken."


Time ended: 01.15


Scènefotografie: Joris van Bennekom

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...